2012. november 19., hétfő

7/52



József (70) zenész családban nőtt fel vidéken. Szülei cimbalmon zenéltek, sok testvére közül sokan foglalkoztak a zene valamilyen ágával. Sajnos József családjából már csak ő egyedül él.

Fia Németországban lakik, viszont hozzá nem szívesen költözne, mivel menye nem nézné jó szemmel, hogy náluk él.

Szabó az első szakmája, szeret szabóként dolgozni, de a zene a mindene. Elvégzett egy zeneiskolát eközben édesapjától tanult otthon. Megtanulta készíteni és javítani is a hangszert, hat évet dolgozott hangszerkészítő mellett.

Sok híres étteremben, zenés szórakozó helyen muzsikált életében, de egyre kevesebben tudták megfizetni az élőzenét. Ennek ellenére szerelmének él, ha nem is a díszes ruhában vacsorázó, mulatozó embereknek, hanem mellette elrohanó járókelőknek játszik, húsz éve.

Három hete körülbelül megtalálta pár közterület fenntartó, és elvették a hangszert, megbüntették tizenötezer forintra, utcán való zenélésért. A pénzkereseti forrásától és egyben életétől fosztották meg.
-„Azóta is sír a lelkem!”-
-„Üldözve vagyunk, mint mikor a Zsidókat ölik megfele, kérem, úgy vagyunk üldözve!”-

Jelenleg egy ismerősétől kölcsönkapott hegedűvel zenél, de nagyon kevés ideig lehet nála. Nem tudja, mivel fogja húzni miután vissza, adja a hangszert.

Huszonnyolcezer-forint nyugdíjat kap havonta, de ez a gyógyszereire nem elég. Hosszú évek óta gond van a szívével, és sok víz van a testében erre vízhajtót szed, a lábai sem bírják már a terhelést.

Jelenleg Budapesttől nem messze él egy kis házikóban. Mivel nincs fára pénze a helyi önkormányzat segítségét kérte, ők nem tudtak segíteni Józsefnek, gallyakat szed össze az erdő széléről és próbál meleget csinálni.

A játékán nem hallatszik a kor, a hideg, a kölcsön hegedű.


2012. november 19.       Budapest.           Kálvin tér

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése